Belang van gym

Voor het kind:

Bewegen is goed voor je. Het bevordert de gezondheid, maar is vooral leuk en ontspannend. Rollen, duikelen, werpen en vangen, klimmen, klauteren, lopen, springen zijn grondvormen van bewegen die je op de gym aangereikt krijgt. Als je deze bewegingen op jonge leeftijd leert, gaat dat heel makkelijk en kun je er je hele leven plezier van hebben. Heb je op jonge leeftijd (tussen de 4 en 12 jaar) weinig aan beweging gedaan, wordt het steeds lastiger om dit nog makkelijk te leren. Jong geleerd, oud gedaan is hier dus heel belangrijk! Je leert veel terwijl je beweegt; wat het belang van (spel-)regels is, wat een ander kan en jij (nog) niet, dat samenwerken belangrijk is, op je beurt wachten enzovoorts.

Daarnaast is bewegen voor het jonge kind van groot belang om overgewicht tegen te gaan.

Gym is bovendien de basis voor alle sporten want de vaardigheden die kinderen op jonge leeftijd meekrijgen via de gym nemen ze overal mee naar toe. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen, turnen, voetballen of spelen in de speeltuin. Een vroege kennismaking met bewegen in combinatie met plezier vergroot de kans dat kinderen lekker in hun vel zitten, meer zelfvertrouwen hebben en een sportieve levensstijl aannemen.

Voor volwassenen en ouderen:

Er zijn een aantal redenen te noemen om te blijven bewegen (juist ook op oudere leeftijd): Bewegen vertraagt de processen van het ouder worden, bewegen houdt je gezond en vitaal en bewegen geeft een positief gevoel. Het menselijk lichaam ondergaat tal van veranderingen naarmate het ouder wordt.

Vaak zijn de eerste tekenen van veroudering merkbaar in het bewegingsapparaat. Door te bewegen kunnen een aantal belangrijke verouderingsprocessen (zoals botontkalking, afname van spiermassa, afname van conditie en lenigheid) worden vertraagd. Ook als je op latere leeftijd begint met bewegen, heeft dat wel degelijk een positief effect op botten, spieren en conditie. Door te bewegen wordt het risico op chronische aandoeningen verminderd. Voldoende bewegen heeft aantoonbare positieve effecten op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, overgewicht en een te hoog cholesterolgehalte. Door te bewegen blijven je verstandelijke vermogens en het geheugen in conditie. Door te bewegen blijven balans, mobiliteit (spierkracht en loopvermogen) en coördinatie op peil. Hierdoor kunnen valongelukken worden voorkomen. Bewegen maakt gewrichten en spieren soepel. Hierdoor kan gewrichtspijn verminderen.

Daarnaast geeft bewegen een positief gevoel en het brengt gezelligheid met zich mee. Bewegen brengt je onder de mensen. Dit combineert de lichamelijke voordelen met het vergroten of onderhouden van uw sociale contacten. Het bewegen in groepsverband maakt het bovendien makkelijker om bewegen vol te houden. Het is een stok achter de deur. Voor de meeste mensen geldt, dat zij zich na het sporten vaak veel beter voelen. Dit heeft te maken met het gegeven dat er tijdens het bewegen de stof ‘endorfine’ in de hersenen wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat mensen zich beter gaan voelen omdat ze zich meer ontspannen en tevreden voelen.